Чим небезпечна річкова риба?


26.06.2020

Чим небезпечна річкова риба?

Чим небезпечна річкова риба?

Опісторхо́з (англ. Opisthorchosis, cat liver fluke, лат. Opisthorchiasis, Opisthorchiidosis) — біогельмінтоз, який спричинюють двовустеці́ гельмінти з класу Trematoda, типу Плоскі черви. Ця паразитарна інвазія характеризується хронічним перебігом з переважним ураженням жовчних утворень, печінки і підшлункової залози (органів гепатопанкреатичної зони). Заразитися здатна людина і тварини, які їдять рибу. Зараження відбувається при вживанні в їжу сирої, слабосолоної річної риби або такої, яка не пройшла достатньої термічної обробки.

У людини, домашніх і диких тварин опісторхи (або котячі двоустки) паразитують в жовчних ходах печінки, рідше в протоках підшлункової залози... Медики рекомендують дотримуватися обережності при вживанні річкової риби - карасів, коропів і інших. Виявляється, наприклад, що  коропи часто уражені небезпечним паразитом опісторхом. Симптоми і наслідки опісторхозу дуже серйозні, а лікування - важке навантаження для організму. Уникнути цього допоможуть нескладні профілактичні заходи.

Паразит невеликий - 0,4-1,2 см, має пласку форму. У людини, домашніх і диких тварин опісторхи (або котячі двоустки) паразитують в жовчних ходах печінки, рідше в протоках підшлункової залози. Кількість їх може досягати 40 тисяч, а тривалість життя становить десятки років. Остаточним господарем паразита є людина, тварини - домашні (собаки, кішки, свині) і дикі (лисиці, видри, песці). Яйця опісторхів, що виділяються з фекаліями, з грунту з талими водами потрапляють у водоймища. Їх заковтують проміжні господарі - прісноводні молюски, і в їх тілі розвиваються личинки. Потім останні тисячами вільно плавають у воді. Але для людини вони не небезпечні - через воду опісторхозом заразитися не можна. Личинки опісторхів терпляче чекають винятково рибу коропових порід (язь, єлець, плітка, лящ, сазан, лин, червонопірка, уклея, гольян, жерех, підвуст). При слушній нагоді вони упроваджуються в підшкірно-м`язовий шар свого додаткового господаря.

Зараження людини відбувається при вживанні в їжу ураженої риби сімейства коропових: - сирою, недостатньо термічно обробленою, слабосоленою і в`яленою; - при використанні непродезинфікованих після оброблення риби ножів, посуду; - при недотриманні правил особистої гігієни під час оброблення сирої риби (куріння, прийом їжі) або після її закінчення (погано вимиті руки); - при знятті проби під час приготування рибних страв.

Прояви захворювання

Гостра фаза характеризується підвищенням температури тіла; болями в правому підребер`ї, м`язах, суглобах; головним болем; нездужанням; набряками повік і обличчя; висипом; нерідкі запальні явища (риніт, трахеїт, кон`юнктивіт). Ці симптоми виникають через 18-45 днів після зараження. При важкому перебігу опісторхозу можливий розвиток алергічного запалення серцевого м`яза (міокарду), пневмонії, бронхіальної астми. Гостра фаза може нагадувати перебіг таких важких інфекційних захворювань, як черевний тиф або вірусний гепатит. Для хронічної стадії захворювання характерні тяжкість і періодично виникаючі болі в правому підребер`ї, шлунку, зниження апетиту, нудота, здуття живота, закреп або рідкий стілець з розвитком дисбактеріозу. Розвивається ряд серйозних захворювань печінки, жовчних шляхів, підшлункової залози, кишечника. Мало того, міжнародним агентством по вивченню раку збудник опісторхозу віднесений до групи канцерогенів номер один для людини. Лікування опісторхозу є складною проблемою. Перехворівши один раз, людина зберігає здатність до повторних заражень. Причому кожен подальший раз - набагато важчий попереднього. Терапія здійснюється в три етапи. Підготовчий триває 10-14 днів. В цей час призначаються протиалергічні, жовчогінні, антибактеріальні, спазмолітичні, ферментативні препарати, пре- і пробіотики, фізіотерапевтичні процедури. Далі йде етап специфічної хіміотерапії, яка проводиться тільки в стаціонарі. Останній етап - реабілітаційний.

Профілактика зараження опісторхозом

Попередження заражень і особиста профілактика полягає в постійному і строгому дотриманні правил обробки риби сімейства коропових: - варити її потрібно не менш як 15-20 хвилин з моменту закипання; - смажити 20-25 хвилин дрібними шматками в розпластаному вигляді під шаром олії і обов`язково під кришкою; - пироги з рибою випікати 50-55 хвилин, начинку закладати в один шар, в розпластаному вигляді, шкіркою вгору; - солити непотрошену дрібну рибу (вага одного екземпляра до 50-65 г) не менш як 14 діб, велику - плітку, єльця, чебака (вага одного екземпляра 150-170 г) - не менш як 21 добу. Кількість солі береться з розрахунку 2 кг на 10 кг риби. Все це дозволяє досягти в тканинах риби згубної для личинок концентрації солі. Після вимочування рибу можна в`ялити (саме по собі в`ялення способом знешкодження не є); - виморожувати при температурі -30 градусів і нижче протягом 48 годин з подальшим швидким розморожуванням в теплому приміщенні. Теплові способи обробки - найнадійніші, і їм слід віддавати перевагу. Не забувайте після оброблення риби використане кухонне начиння обшпарити кип`ятком і вимити господарським милом.  Не рекомендується використовувати морозильні камери побутових холодильників для знешкодження навіть дрібної риби, а також солити і в`ялити рибу сімейства коропових в домашніх умовах.


Читайте також:

  Вітаємо з Днем рибалки!, - Житомирський рибоохоронний патруль
Вітаємо з Днем рибалки!, - Житомирський рибоохоронний патруль Багато хто з нас, особливо особи чоловічої статі, люблять посидіти де-небудь за вудкою в спокійній обстановці, сподіваючись при цьому на хороший улов. Для деяких рибалку не можливо замінити ні походом в театр, кіно чи прогулянкою в парку. ... >>>

  Експорт живої та свіжої (охолодженої) риби склав понад 191 тонну, - Держрибагентство
Експорт живої та свіжої (охолодженої) риби склав понад 191 тонну, - Держрибагентство За даними Державної служби статистики України, протягом січня-квітня 2020 року нашою державою поставлено на зовнішні ринки 191,7 тонни живої та свіжої (охолодженої) риби на 238,9 тис. дол. США. Так, 98% експорту української ... >>>

  Фахівці Держрибагентства взяли участь у вебінарі ''Досвід у сфері аквакультури в контексті кращих практик та заходів пом'якшення наслідків пандемії COVID-19''
Фахівці Держрибагентства взяли участь у вебінарі ''Досвід у сфері аквакультури в контексті кращих практик та заходів пом'якшення наслідків пандемії COVID-19'' Першого липня 2020 року в рамках онлайн форуму «Побудова сталості рибальства та аквакультури після COVID-19» відбувся вебінар на тему «Досвід у сфері аквакультури в контексті кращих практик та заходів пом'якшення наслідків пандемії COVID-19». ... >>>

  Протягом ночі порушниками завдано майже 8 тис. грн збитків, - Житомирський рибоохоронний патруль
Протягом ночі порушниками завдано майже 8 тис. грн збитків, - Житомирський рибоохоронний патруль П`ятого липня 2020 року близько 23 години рибоохоронними патрульними Житомирщини викрито громадянина, який за допомогою сітки здійснював вилов водних біоресурсів. В улові порушника була така риба: лящ – 10 екз., судак – 2 екз. та карась – 2 ... >>>

  Правила безпечної риболовлі влітку
Правила безпечної риболовлі влітку Риболовля займає третє місце за популярністю серед найбільш бажаних захоплень сильної половини. Але слід зауважити, що це не найбезпечніша забава, і часом звичайне хобі стає причиною трагедії. Основними причинами подібних подій є неуважність, ... >>>

  Грошові надходження від експорту української готової та консервованої риби склали понад 2,4 млн дол. США, - Держрибагентство
Грошові надходження від експорту української готової та консервованої риби склали понад 2,4 млн дол. США, - Держрибагентство За даними Державної служби статистики України протягом січня-квітня 2020 року нашою державою поставлено на зовнішні ринки 1 273 тонни готової та консервованої риби на 2 млн 433 тис. дол. США. Так, ... >>>

  Протягом місяця на Житомирщині викрито 103 порушення Правил рибальства
Протягом місяця на Житомирщині викрито 103 порушення Правил рибальства У період з 1 по 30 червня 2020 року державними інспекторами Житомирського рибоохоронного патруля викрито 103 порушення природоохоронного законодавства, з яких 31 - грубе. Також складено 22 протоколи за ч. 3 ст. 85 КУпАП (порушення Правил ... >>>

  У Новоград-Волинському районі зафіксовано замор риби, - Житомирський рибоохоронний патруль
У Новоград-Волинському районі зафіксовано замор риби, - Житомирський рибоохоронний патруль 26 червня 2020 року на р. Рудня, поблизу с. Тальківка Новоград-Волинського району Житомирської області сталася загибель водних біоресурсів. З метою визначення масштабів і причин замору риби головними спеціалістами відділу іхтіології та ... >>>


Документы: 1-8, 9-16, 17-24, 25-32, 33-40, 41-48, 49-56, 57-64, 65-72, 73-80, 81-88, 89-96, 97-104, 105-112, 113-120, 121-128, 129-136, 137-144, 145-152, 153-160, 161-168, 169-176, 177-184, 185-192, 193-200, 201-208, 209-216, 217-224, 225-232, 233-240, 241-248, 249-256, 257-264, 265-272, 273-280, 281-288, 289-296, 297-304, 305-312, 313-320, 321-328, 329-336, 337-344, 345-352, 353-360, 361-368, 369-376, 377-384, 385-392.

Управління Державного агентства рибного господарства у Житомирській області

Адреса: 10005, м. Житомир, пров. Гуйвинський, 6

тел.:+38 (067) 414-60-74 , тел/факс:+38 (0412) 24-57-81 тел/факс:+38 (0412) 24-57-61

E-mail: zht.rp@darg.gov.ua

Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International license, якщо не зазначено інше

ДАРГ У СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ

f y t t